برای ساخت سرامیک نما چندین مرحله طی می شود. یکی از این مراحل پخت سرامیک نما است. در این جستار قصد داریم به توضیحات مختصری در مورد پخت سرامیک بپردازیم.
این بخش شامل کلیه مراحل خشک کردن و پخت، اعم از پخت بدنه و پخت لعاب میباشد. لازم به ذکر است که در مراحل مختلف این بخش، عملیات مونتاژ و پرداخت نیز انجام می گیرد، در صنایع تولید سرامیک ، با توجه به نوع محصول تولیدی و نوع تکنولوژی بکار گرفته شده، فرآیند تک پخت، دو پخت و سه پخت مورد استفاده قرار می گیرد.
در ابتدا بدنه پخته شده و پس از لعاب زنی پخت دوم انجام می گیرد. در صنعت سرامیک به منظور ایجاد تنوع و زیبایی بیشتر، در برخی از تولیدات با ایجاد نقوش بر روی سرامیک دیواری به صورت چاپ بر روی سرامیک، برای سومین بار پخته می شود.
تولید سرامیک کف بصورت تک پخت انجام میشود. اما آخرین تکنولوژی در تولید سرامیک نما نیز، فرآیند تک پخت است. در این فرآیند، با توجه به همگونی درجه حرارت لازم جهت پخت بدنه و لعاب کلیه مراحل پخت در یک مرحله صورت می گیرد.
فرآیند تولید سرامیک نما در ایران عموماً به صورت دو پخت انجام میشود. در این فرآیند به علت نیاز به حرارت بالا جهت پخت و نیاز لعاب به کار رفته در آن (موسوم به فریت) به درجه حرارت پائین، پخت بدنه و لعاب در دو مرحله و در کوره های جداگانه با درجه حرارت های مختلف انجام می شود.
لعاب، لایه شیشه ای نازکی است که سطوح بدنه های سرامیک را می پوشاند. با توجه به خصوصیات مکانیکی و مقاومت شیمیایی مورد انتظار از قطعه تولیدی، بطور کلی دو نوع لعاب در ساخت این فرآورده ها استفاده می شود، لعاب های خام و لعاب های فریت شده.
در تولید سرامیک کف به علت نیاز به مقاومت شیمیایی بالا از لعاب خام و در تولید سرامیک نما که نیاز به لایه لعابی با مقاومت کمتر دارد، از لعاب پخته و یا اصطلاحاً فریت شده استفاده می شود.
بعد از مرحله پخت نوبت به بسته بندی و درجه بندی کیفی سرامیک می رسد که در اینده به آن اشاره خواهیم کرد.