کاربرد انواع آجرها
جنس آجرها بسته به نوع کوره، ترکیب خاک خشت، میزان حرارت کوره و دوری و نزدیکی آن به مرکز حرارت فرق میکند و در نتیجه محل کاربرد آنها نیز بسته به نوعشان متفاوت است.
آجر جوش
بیشتر از گونههای دیگر حرارت دیده و در مجاورت آتش قرار داشته قدرت جذب آب را ازدست میدهد و در نتیجه آن را در پی و یا در پله (جایی که پا خور زیاد است) به کار میبرند. از این نوع آجر، دو جوش نیز وجود د ارد که سختتر از آجر جوش میباشد. (استفاده از آجر جوش در جاهایی که با آب ارتباط دارد؛ مناسب است و اندود ماسه آهک را روی آجر جوش میکشند)
آجر پخته
که به آن آبانبار میگفتند. این آجر کاملاً پخته و رنگش شیر و شکری بود و برای همه کارهای آجری به کار میرفت در گذشته خزانه آب انبارها را با آن میساختند.
آجر خام پخته
که حرارت کمتری در کوره دیده، رنگش قرمز و از لحاظ مقاومت بیشتر به خشت نزدیک است. این آجر برای ساختمانهای (ارزان قیمت) آبی مثل آب انبارها به کار میرفت؛ که باید با ملاتهای آهکی یا ساروج قنداق میشد. آنچه که امروز بنام آجر شناخته شده است، پدیدهای است که از دگرگون شدن گل رس به دست میآید. حرارت دادن خشت گلی و سخت شدن آن اولین شیوه تهیه خشت است که مربوط به سالهای پیش از هزاره ششم قبل از میلاد میباشد.